mini garden pond

Skapa en minidamm – Steg-för-steg-guide till en liten damm i din trädgård

En damm är ett vackert inslag i trädgården. Tyvärr har inte alla trädgårdar plats för en stor damm, eller så är det inte möjligt av säkerhetsskäl. Men med en minidamm kan du ändå skapa en liten vattenyta i din trädgård eller på balkongen. En minidamm kan vara lika charmig som en större vattenanläggning. I denna guide förklarar vi vad en minidamm är, vad du bör tänka på vid anläggningen och ger tips på teknik och underhåll. Så här kan du snabbt njuta av din egen minidamm!

Vad är en minidamm?

En minidamm är en liten vattenanläggning som du skapar i en behållare, tunna eller en liten färdigformad damm. Minidammar är oftast bara mellan 30 och 200 liter stora. Har du inte plats för en stor damm eller tycker du om att ha ett litet vattenekosystem i din trädgård? Då erbjuder en minidamm lösningen. Du kan placera en minidamm både i marken och till exempel på terrassen eller balkongen. På så sätt kan du enkelt komma åt den och den är snabb att installera utan att du behöver gräva ett stort hål. Fördelen med en minidamm är att den förutom enkel installation också är enkel att underhålla. Ofta behöver du lite teknik för att hålla din minidamm i gott skick.

Fördelar med en minidamm i trädgården

Att skapa en minidamm har några fördelar jämfört med en större.

  • Ger extra liv och atmosfär i din trädgård
  • Litet ekosystem som komplement till din trädgård
  • Extra biologisk mångfald i din hållbara trädgård
  • Lockar till sig bin, trollsländor och vattensalamandrar
  • Kan anläggas med eller utan pump
  • Lägg till en vattenfall eller fontän och du får en trevlig atmosfär och ett lugnande ljud

Jämfört med en större damm är minidammen enkel att anlägga, enkel att underhålla och kan också enkelt flyttas.

Olika typer av minidammar för varje situation

Oavsett om du har en liten trädgård, en balkong eller en uteplats. För varje utrymme utomhus finns det en lämplig minidamm att tänka på.

Trätunna eller vinfat

En trä tunna ger ett vackert naturligt utseende till din trädgård. Du kan använda den bra för en minidamm. Tänk till exempel på ett gammalt vinfat eller en regntunna som har sågats itu.

Tips: vissa trä tunnor är vattentäta, men vi rekommenderar ändå att du lägger en folie på insidan för att vara säker på att tunnan inte läcker.

Cementbalja

Har du en gammal cementbalja? Den har ofta en perfekt storlek för en minidamm. En cementbalja har oftast inte det vackraste utseendet på utsidan eftersom den är ganska enkel. Men du kan enkelt gräva ner den eller omgärda den med krukor. Cementbaljor finns i olika storlekar från 50 till 250 liter.

Färdigformad behållare

Med en färdigformad dammbehållare skapar du enkelt en damm utan att behöva använda dammfolie. Dessa dammbehållare finns i olika former och storlekar. Så du kan enkelt välja en form och storlek som passar i din trädgård. Många av dessa dammbehållare har också praktiska platser att sätta växter i. En färdigformad dammbehållare måste dock grävas ner i din trädgård.

Förhöjd damm

Mycket trendiga är de förhöjda dammarna. Den förhöjda dammen är ofta en fyrkantig eller rektangulär design som kan göras av trä, metall eller sten. Du placerar den till exempel mot din terrass eller i hörnet av din trädgård. Du kan göra dem i små storlekar på några hundra liter, men de är också populära som stora dammar på tusentals liter.

Dammskål

Letar du efter en unik twist? En minidammskål är en stilren blickfångare. Med den kan du till exempel skapa en vacker grund damm med cortenstål.

Tips: en grund dammskål är vanligtvis inte lämplig för att hålla fiskar i. Men trevligt att placera vackra dammväxter i.

Var placerar du en minidamm?

En minidamm är en riktig blickfångare och du vill därför ofta placera den på en vacker plats i sikte. Välj dock en plats med en bra balans mellan sol och skugga. Med för mycket sol kan du få problem med alger och för varmt vatten. Med för lite sol kan växterna inte växa bra. En halv dag i full sol eller hela dagen i halvskugga är idealiskt.

Du kan placera dammen på din terrass, balkong eller i marken i din trädgård.

Anläggning av minidamm

Med dessa steg anlägger du enkelt din minidamm.

  1. Bestäm platsen
    Se till att det finns en plats med både sol och skugga. Välj en plats där du kan komma åt dammen för underhåll och den är vackert synlig.
  2. Välj behållare eller tunna
    Välj en lämplig behållare, tunna eller skål. Välj önskad storlek
  3. Förberedelser
    Gör marken jämn och stabil, eller gräv ett hål där dammbehållaren kan placeras
  4. Skapa en botten av dammsubstrat (valfritt)
    Du kan täcka botten med dammsubstrat. Skölj det först.
  5. Fyll med vatten
    Använd helst kranvatten
  6. Inred med vattenväxter
    Lägg till dammväxter, gör ett urval av olika växter som är lämpliga för minidammen
  7. Lägg till teknik
    Lägg eventuellt till ett filter, en fontän, ett vattenfall eller belysning
  8. Starta dammen
    Se till att din damm är "startad" (cykel) innan du lägger till vattenlevande djur som fiskar. Detta tar vanligtvis 3-6 veckor.
  9. Lägg till fiskar (valfritt)
    Lägg till fiskarna och se till att de kan vänja sig vid sitt hem.
  10. Njut
    Njut av din egen kompletta minidamm! Gör då och då små justeringar och gör lite underhåll som att byta vatten, mata fiskarna och klippa växterna.

 

Inredning med växter och fiskar

En behållare med vatten blir först en minidamm när det finns växter och/eller fiskar i den! Dammväxter är ett måste att sätta i din lilla vattenbehållare.

Dammväxter

Varje minidamm blir vackrare med växter i den. Växter ger atmosfär, liv och tar dessutom bort avfallsprodukter och näringsämnen från vattnet. De ger också extra syre i vattnet. Kort sagt: ett måste för varje minidamm!

Dammväxter finns i alla former och storlekar. Vid ditt val av växter bör du ta hänsyn till vatten djupet och hur stor den slutligen blir. Du kan välja mellan flytande växter, växter med blommor och till exempel vass. Se till att växterna har tillräckligt med näringsrik jord att växa i.

Hålla fiskar i din minidamm?

Fiskar ger ytterligare en upplevelse till din damm. Du kan mata dem och de simmar glatt omkring. Inte varje minidamm är lämplig för att hålla fiskar i. Några viktiga punkter att tänka på:

  • Se till att det finns minst 30-50 liter vatten
  • Se till att det finns filtrering och vattencirkulation i vattenbehållaren
  • Välj små fiskar och se till att det inte kommer för många fiskar, detta kan förorena minidammen
  • Se till att din damm är 'startad'
  • Se till att det finns tillräckligt med skydd med växter eller till exempel en näckros under vilken de kan gömma sig
  • Rådfråga alltid försäljningsstället för fiskarna och om din installation är lämplig för att hålla dessa fiskar i

 

Andra vattenlevande djur
Förutom fiskar kan du också hålla andra vattenlevande djur i din damm. Det kan till och med vara så att vattenlevande djur som grodor och salamandrar söker sig till din damm efter en tid. Andra djur som du kan hålla i minidammen är sniglar och vattenloppor.

Teknik i en minidamm

Minidammar är kända för att de kan hållas med "low-tech" (lite teknik). Ändå kan du med lite teknik ge din minidamm en boost i filtrering, cirkulation och atmosfär.

Filtrering med ett litet filter
Med ett litet filter ser du till att kvaliteten på ditt vatten håller sig på en bra nivå och att dina växter och eventuella fiskar är friska. Välj ett kompakt allt-i-ett-filter eller gör ditt eget filter med en liten pump och filtermaterial.

Fontän för atmosfär och luftning
En fontän ger din minidamm en vacker atmosfär och ger dessutom luftning. Du kan installera en liten dammpump med fontänset i din damm. Ofta kan du välja mellan olika fontänmunstycken för att få den önskade atmosfären.

Tips: under vår- och sommarmånaderna kan du få problem med mygglarver i stillastående vatten. Genom att hålla vattnet i rörelse med en fontän kommer myggorna att söka sig till en annan plats för att lägga sina larver.

Vattenfall för atmosfär och luftning
Ett litet vattenfall hjälper till att lufta din damm. Det ger också en vacker bild och ger cirkulation i din damm. Du kan placera vattenfallet i din dammbehållare eller ovanför den.

Ljus med LED eller strålkastare på din damm
Det är härligt att fortfarande njuta av din trädgård en varm sommarkväll. Rikta en vacker utomhuslampa som en LED-lampa mot din damm för att belysa den vackert.

Tips: har du fiskar i din damm? Stäng då av lampan på natten så att dina fiskar också kan sova

Skötseltips för friskt vatten

En minidamm är lättskött, men inte helt utan skötsel. Använd följande tips för att hålla dina växter och eventuella fiskar friska:

Överväg ett litet filtersystem för bättre vattenkvalitet
Har du bara växter i din minidamm? Då är ett filtersystem inte alltid nödvändigt. Men om du också har fiskar i den, rekommenderar vi alltid ett litet filtersystem. Detta ger vattenrörelse, filtrering av avfallsprodukter och tillräckligt med syre i dammen.

Förnya vattnet regelbundet
Med tiden kan skadliga ämnen byggas upp i din minidamm. Genom att regelbundet byta ut vattnet tar du bort de skadliga ämnena. Byt ut vid torka och varma perioder var 1-2 vecka ca 10-30% av vattnet. Annars kan det vara var 2-4 vecka ca 10-20%. Vattenbyte kan göras med

  • Regelbundet vattenbyte
  • Ta bort döda blad och alger
  • Skydda mot frost på vintern

Minidamm: extra atmosfär och natur i din trädgård

Oavsett om du vill skapa din egen minidamm eller köpa en komplett minidamm-uppsättning. Det finns många möjligheter att starta din egen lilla damm. Så börja planera snart och innan du vet ordet av kan du njuta av en extra bit natur i din trädgård eller på din balkong.

Innehåll artikel

Tillbaka till blogg